Sähköinen esite

Onko sinulla kysymyksiä?

ETT muistuttaa: Vältä rehuja ja kuivikkeita ASF-riskialueilta

ETT muistuttaa: Vältä rehuja ja kuivikkeita ASF-riskialueilta

15.03.2023 Suomen Sikayrittäjät ry.

Kuumentamattomia rehuja tai kuivikkeita ei pidä tuoda Suomeen lainkaan niistä maista, joissa on todettu afrikkalainen sikarutto.

Tuontirehut ja -kuivikkeet alueilta, joilla esiintyy afrikkalaista sikaruttoa (ASF), voivat aiheuttaa ison riskin suomalaisille sikatiloille. Kuumentamattomia rehuja tai kuivikkeita ei pidä tuoda Suomeen lainkaan niistä maista, joissa on todettu ASF-tartunta. Myös kuumennettujen rehujen tuonnissa näiltä alueilta on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä tuoda niitä suoraan sikatiloille, vaan rehutehtaisiin prosessoitavaksi. Tuottajien on hyvä muistaa, että rehuja saa hankkia vain rehualan toimijaksi virallisesti rekisteröityneeltä yritykseltä. Ruokavirasto ylläpitää listaa rekisteröidyistä rehualan toimijoista.

Kestävä virus säilyy rehussa


ASF-virus kestää sekä lämpöä että happamuutta, eikä viljan − mukaan luettuna maissi, herne ja sinimailanen − kuivaus välttämättä tuhoa virusta. Kylmissä olosuhteissa virus säilyy rehussa pitkään. Kunnollinen kuumennuskäsittely on käytännössä ainut mahdollinen tapa varmistaa viruksen tuhoutuminen rehussa. Suositeltavaa on, että kuumennuskäsittely tehdään Suomessa, koska ulkomaisen kuumennuksen toteutusta ja tehoa ei voida kontrolloida.


Pitkä varastointi − Ruokaviraston suositus on 90 päivää kontrolloiduissa olosuhteissa − ennen käyttöä voi pienentää taudin leviämisen riskiä. Riskitasoa on kuitenkin vaikea arvioida, koska virustutkimuksia ei rutiiniluonteisesti voida tehdä rehuista salmonellan tapaan. On myös muistettava jälkikontaminaation vaara, jos rehu tai kuivikkeet varastoidaan ASF-riskialueella. Kuumentamattomien tuotteiden varastointia Suomessa ei taas viruksen leviämisriskin vuoksi voi suositella ainakaan sikatilojen läheisyydessä tai paikassa, jossa ne voivat olla villisikojen saatavilla.


Huomioi myös kuljetus- ja varastointiriskit


Kuumennettujenkin tuontirehujen osalta on myös huomioitava pakkausmateriaaleihin liittyvät riskit. Ulkomaiset kuormalavat vaihdetaan uusiin lavoihin tai muuhun kotimaiseen kuljetuskalustoon ennen tilalle toimittamista. Tilalle tuotavat kuormalavat, joiden on oltava uusia, kertakäyttöisiä ja puhtaita, on aina säilytettävä vain tuontirehujen karanteenivarastossa, minkä jälkeen ne hävitetään. Rehut on syytä tuoda vain säkkitavarana, ja säkkien pinta on desinfioitava ennen tilalle toimittamista. Ulkomailta tulleita rehusäkkejä ei kuitenkaan koskaan pidä antaa sioille virikkeiksi.


Jos rehua tai kuivikkeita tuodaan kuljetusautolla suoraan ulkomailta, auto ei saa ajaa 50 metriä lähemmäs sikalaa. Rehun tai kuivikkeiden vastaanotto on järjestettävä niin, ettei rehuauton kuljettajan tarvitse käydä rehujen säilytystilassa. Jos tämä ei ole mahdollista, levitetään sammutettua kalkkia tai kuivadesinfiointiainetta alueelle, jossa rehuauto ja sen kuljettaja liikkuvat tai jolle rehun purkuputki osuu. Auton kulkureittien ja purkupaikan tulee olla kovapohjaisia ja helposti puhdistettavia. Tuontirehut on myös aina tutkittava salmonellan varalta, jos tätä ei ole maahantuojan toimesta jo dokumentoidusti tehty ja erää todettu salmonellanegatiiviseksi.

Evästeet